Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Poradíme vám ako si správne nastaviť termostatické ventily

Ak sa nechcete v záverečnom vyúčtovaní tepla dostať do červených čísel, je dobré správne si nastaviť termostatické ventily. Podľa odborníkov správnym nastavením vieme ušetriť v priemere 15 percent nákladov na kúrenie. Niektoré odhady hovoria až o tretinovej úspore.

Termostatický ventil sa skladá s termostatickej hlavice, prostredníctvom ktorej si nastavujeme úroveň vykurovania a samotného ventilu s termostatom, ktorý na základe vonkajšej teploty a nastaveného stupňa na termostatickej hlavici prepúšťa do radiátoru potrebné množstvo teplej vody.

Ako správne nastaviť?

Úroveň na termostatickej hlavici predstavuje približnú teplotu, ktorú chceme v priestore mať. Vo všeobecnosti odporúčajú odborníci nastavenie na stupni číslo tri, čo zodpovedá teplote približne 20 stupňov Celzia. Zmena nastavenia o jeden stupeň znamená pokles, prípadne nárast teploty v miestnosti o dva stupne Celzia. Tieto dva stupne predstavujú zvýšenie spotreby tepla približne o šesť percent.

Pre dôkladnejšie nastavenie si musíte uvedomiť v ktorej miestnosti potrebujete mať teplejšie, a kde vám zasa postačí menej. Na chodbe aj v spálni preto pokojne znížte úroveň na termostatickej hlavici na dvojku, v obývačke či kúpelni si zato budete môcť dopriať viac tepla, pokojne zvýšte úroveň na štvorku.

Noc, vetranie, leto?

Ďalšie úspory na vykurovaní môžete dosiahnuť ak nebudete svoj byt zbytočne prekurovať počas noci. Pokojne preto na noc znížte termostatické hlavice o jeden stupeň. Úspor viete dosiahnuť aj elimináciou zbytočného úniku a rozhoriatia radiátora počas vetrania. Nakoľko sa vtedy v miestnosti zníži teplota, termostat začne napúšťať do radiátoru teplo. Tomu sa vyhnete ak nastavíte hlavicu na stupeň nula, teda symbol mrazu. V tomto režime sa vykurovanie supstí len ak teplota klesne pod osem stupňov Celzia. Po ukončení vetrania vráťte ventil na pôvodnú úroveň

Ventil sa môže “zblázniť” aj vtedy, ak je prikrytý, alebo sa v jeho okolí z nejakých dôvodov kumuluje teplo, alebo chlad. Termostat totiž vyhodnocuje teplotu vo svojej blízkosti, a tak sa môže stať, že ak je v jeho okolí dostatočne teplo, prestane kúriť. Ak na neho zasa ťahá chlad, kúriť bude viac. Nemali by ho preto napríklad zakrývať záclony, alebo skrine. Riešením v takomto prípade ešte môže byť namontovanie externého snímača teploty.

Neodporúča sa ani úplné vypnutie termostatických ventilov v prípade, ak na niekoľko dní opúšťame byt. Pokles teploty v miestnosti budeme totiž musieť pri našom návrate dobehnúť zvýšenou spotrebou. Hlavne teplo, ktoré máme naakumulované v stenách zoberie značnú časť energie. Okrem toho v studenom prostredí sa môžu napríklad ľahšie šíriť plesne.

V letnom období, kedy je centrálne vykurovanie vypnuté sa odporúča otvoriť ventily na maximum. Zabránite tak zavzdušneniu systému, čo následne znižuje efektivitu vykurovania.

Internet vecí

S technologickým pokrokom stúpajú aj schponosti termoregulačných ventilov. V inteligentných domácnostiach, kde sú spotrebiče zapojené na internet už nie je problém spustiť vykurovanie prostredníctvom internetu. Pri odchode z domu si cez aplikáciu v mobile znížite teplotu o jednu úroveň a tesne pred tým ako sa z práce vrátite si zasa môžete prikúriť. Práve inteligentná domácnosť a internet vecí sú tak do budúcna jednou z najväčších možností ako ešte viac ušetriť na zbytočnom vykurovaní.

Autor: Matej Šulc



Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.