Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Úsporná sprchovacia hlavica šetrí vodu aj peniaze

Ušetriť peniaze za vodu a pritom chrániť životné prostredie pomôžu úsporné sprchové hlavice. Ročná úspora vody pri trojčlennej domácnosti predstavuje až 1825 litrov vody.

Stále častejšie odborníci hovoria o tom, že zásoby vody sú obmedzené, hoci až 71 percent povrchu Zeme pokrýva voda. Čoraz väčší jej nedostatok spočíva v rastúcej populácii, globálnom otepľovaní či narastajúcich suchách, ktoré sa dotýkajú aj Slovenska, keď aktuálne vysychajú aj viaceré vodné nádrže na Slovensku. Preto by sa s touto vzácnou tekutinou nemalo plytvať.

Výberom vhodnej úspornej sprchovej hlavice sa dá výrazne znížiť spotreba vody a zároveň si stále vychutnávať príjemný a osviežujúci zážitok zo sprchovania. Investícia sa pritom vráti pri tých najlacnejších už za necelý rok. Úspora vody v domácnosti sa netýka len obmedzenia samotnej spotreby, ale aj energie spotrebovanej na jej ohrev.

V prípade úspornej sprchovej hlavice môže byť ročná úspora pri priemernej dobe sprchovania 15 minút denne v trojčlennej rodine od 19 do 42 eur ročne, pričom cena novej v obchodných reťazcoch štartuje pri sume 25 eur. Ak majú navyše zabudovaný obmedzovačom prietoku alebo tlačidlo Eco, je možné znížiť spotrebu vody pri sprchovaní až o 40 percent. Všetko však závisí od intenzity a dĺžky sprchovania.

Voda vo vodovodnej sieti bez obmedzovača prietoku má prietok až 16 litrov za minútu. Šetriaca sprcha má prietok úsporných iba 5,7 litrov za minútu, priemer sa pohybuje okolo 7 litrov.

Trojčlenná rodina ušetrí najmenej, ak používa ako hlavný zdroj na prípravu teplej vody tuhé palivo z verejného vodovodu. Pri priemernej dobe sprchovania 15 minút a prietoku sprchovacej hlavice 7 litrov za minútu ide o ročné ušetrenie 19 eur, pričom na vode je ušetrenie 14 eur a na ohreve 5 eur.

O päť eur ročne sa ušetrí pri týchto istých podmienkach, ale v prípade, že je hlavným zdrojom na prípravu vody plyn. Podobne ako v predošlom prípade je ušetrenie v prípade vody 14 eur, no pri ohreve je to už 10 eur.

Až 36 eur vie usporiť táto rodina, ak používa pri sprchovaní úspornou sprchovacou hlavicou centrálny ohrev. Aj v tomto prípade sa ušetrí 14 litrov vody, no už pri ohreve je to až 22 eur.

Najideálnejšie je zohrievanie elektrinou, kde sa dá ušetriť až 42 eur, pričom pri ohreve sa ušetrí až 28 eur.

Vo všetkých štyroch menovaných prípadoch ale ročná úspora vody predstavuje až 1825 litrov vody, ktorí by naplnili osem doplna naplnených vaní. Pri sprchovaní sa spotrebuje od 30 do 50 litrov vodu, pri kúpaní je to až takmer 180 litrov.

Úsporná sprchovacia hlavica prinesie ešte väčšiu úsporu, ak sa používajú takzvané „pákové“ batérie, na rozdiel od klasických s dvoma kohútikmi.

Priemerná rodina na Slovensku momentálne pri sprchovaní denne použije 55 litrov vodu, čo predstavuje až 20 metrov kubických ročne.

(tbr)





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.