Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Konopné stavby – domy s pozitívnou uhlíkovou stopou

Alternatívne stavebné materiály sa dostávajú v modernom stavebníctve čoraz viac do popredia. Nielen pre pozitívny vplyv na životné prostredie, ale aj dostupnú cenu a v neposlednom rade vynikajúce izolačné vlastnosti. Medzi najrozšírenejšie patrí drevo, slama, hlina či ovčia vlna. Čo tak sa, ale obzrieť po niečom netradičnejšom, ako napríklad konope?

Konope sa využívalo v stavebníctve už pred stáročiami. Uplatnenie si našlo hlavne pre svoje dobré izolačné vlastnosti a pevnosť. Je odolné voči vlhkosti, plesniam, hubám, hmyzu aj hlodavcom. Existuje pritom niekoľko spôsobov jeho využitia. Konopné vlákna sa používajú ako izolácie malých rozmerov, napríklad vodovodných alebo plynových rúr. Vhodné sú tiež aj na vypchávky väčších dier, napríklad pri oknách alebo dverách.

Vhodné na zateplenie

Na zatepľovanie väčších rozmerov, napríklad domov, existujú izolačné dosky podobné tým z čadičových vlákien a kamennej vlny. Vyrábajú sa zo špeciálnej zmesi konopného pazderia, vody a cementu. Vďaka prírodnému zloženiu vytvárajú v priestore príjemnú atmosféru a dokonca sú veľmi dobrým izolantom proti hluku.

Odčerpáva oxid uhličitý

Z podobného materiálu ako sú vyrábané konopné izolačné dosky, teda zmesi konopného pazderia, vody a vápna však dokážete postaviť aj steny úplne nového domu. Ten bude vďaka vynikajúcim izolačným vlastnostiam konope spĺňať požiadavky nízkoenergetickej stavby, je odolný proti vlhkosti, ohňu, plesniam, hubám, hlodavcom, vynikajúco odhlučnený a aj vďaka zretiu konopného betónu vytvára v priestore príjemnú atmosféru. Konopný betón totiž počas doby zretia, ktorá trvá niekoľko rokov, odčerpáva oxid uhličitý z ovzdušia a čistí tak vzduch ešte mnoho rokov po tom ako bol postavený. Práve to robí z konopných stavieb doslova ekologické domy budúcnosti – majú totiž negatívnu uhlíkovú stopu!

Rýchla a jednoduchá výstavba

Stavba konopného domu je pritom pomerne jednoduchá, začína sa podobne ako výstavba drevodomu, teda drevenou konštrukciou. Následne sa okolo nej postupne vylieva konopný betón. Výstavba je pomerne rýchla, konopný betón tuhne v porovnaní so štandardným betónom omnoho rýchlejšie a už po dvanástich hodinách je možné odstrániť debnenie a pokračovať vo vylievaní betónu na inom mieste.

„Je to v podstate monolit, pretože sa všetko odlieva do bednenia z OSB dosiek, ktoré ľahko vydržia tlak. Na stavbu používate rovnaký materiál, líši sa len pomerom pazderia, podľa toho, či vznikajú vonkajšie steny, podlahy, alebo izoláciu strechy. Technologicky ide o veľmi jednoduchú stavbu,“ uviedol pre portál idnes.cz majiteľ domu z konopného betónu Marek Šedivý.

Autor: Matej Šulc

Ak chcete byť pravidelne informovaní, prosím, prihláste sa k odberu nášho Infokuriéra.





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.