Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Ako ekologicky nabiť mobil na opustenom mieste?

Výroba energie z obnoviteľných zdrojov dnes už nie doménou len veľkých elektrární. Malé zdroje, ktoré využijú energiu zo slnka, vody, dreva, ale aj pohybu, pomôžu napríklad dobiť váš mobilný telefón ak ste na túre ďaleko v horách . Nechajte sa inšpirovať.

Energia zo slnka

Najrozšírenejšou formou prenosných zariadení na výrobu elektrickej energie sú malé solárne panely. V dnešnej dobe sú dokonca tak rozšírené, že si vďaka nim dokážu vyrobiť malé, no nutné, množstvo energie aj v zapadnutých osadách africkej džungle. Jednoduché malé solárne panely od čínskych výrobcov si dokážete kúpiť aj za menej ako desať eur. Rozhodne však odporúčame priplatiť si za kvalitu. Zaujímavý prehľad rôznych typov solárnych nabíjačiek pripravil anglický Independent.

Dynamo na bicykli

Starším, no veľmi zabúdaným spôsobom výroby energie je dynamo. Určite si mnohí spomínate, ako sa po jeho spustení počas jazdy bicyklom vyrobila energia potrebná na zapnutie svetla. Aj keď s nástupom svetiel na baterky dynamo pomaly upadlo do zabudnutia, je čas porozmýšľať nad oprášením tohto ekologického spôsobu získavania energie. Výhodou oproti solárnym panelom je, že dokáže fungovať nepretržite, teda aj v noci. Stačí iba krútiť pedálmi. Väčšina výrobcov uvádza, že nabíjanie začína pri minimálnej rýchlosti 5 km/h, pri 20 km/h už nabíja naplno. V nasledujúcom prehľade objavíte dynamo USB nabíjačku už od 50 eur.

Energia z pohybu

Podobne pri dyname z pohybu na bicykli, je možné energiu vyrobiť z každého pohybu. Príkladom je nabíjačka, ktorú vyvinula americká spoločnosť Ampy Move. Stačí si ju pripnúť počas behu, alebo bicyklovania na nohavice, či dokonca na nohu vášho psa! Túto priam neuveriteľnú novinku si môžete zakúpiť len za niekoľko desiatok dolárov.

Hydroelektrárne

Výroba energie z vody je známa už stáročia, využívali ju napríklad aj v antickom Grécku, no malé hydroelektrárne na dobíjanie batérií boli donedávna ešte v rovine sci-fi. Dnes je na trhu už niekoľko takýchto produktov bežne dostupných za približne tristo eur. Ich výhodou je, že energiu môžu vyrábať nepretržite a bez akejkoľvek námahy, ako si to vyžaduje výroba energie z pohybu, či dynamom. Stačí ak si v horách nájdete malý potôčik, kde umiestnite vrtuľu nabíjačky, a mobilný telefón sa vám nabije aj za menej ako dve hodiny. Najzaujímavejšie malé hydroelektrárne ponúkajú spoločnosti Blue Freedom, či Energy Nomad.

Kotol na drevo

Najuniverzálnejšou malou elektrárňou je kotol na spaľovanie dreva. Môže fungovať nepretržite deň-noc, netreba pohyb ani vodu. Stačí nájsť drevo, čo sa v našich končinách nachádza prakticky všade. Spoločnosť BioLite ponúka rôzne verzie tejto elektrárne v cenách od 150 eur. Výhodou tejto malej elektrárne je okrem nabíjania aj stály oheň, ktorý môžete využiť ako na varenie a opekanie, tak aj na obyčajné zahriatie sa počas studených večerov v prírode.

Autor: Matej Šulc





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.