Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Skončila éra halogénových žiaroviek. Nahradia ich úspornejšie LED-ky

Od 1. septembra už halogénové žiarovky na pultoch obchodov nenájdete. Na základe návrhu Európskej komisie je ich predaj v celej Európskej únii (EÚ) zakázaný.

Obchody ešte môžu dopredávať žiarovky, ktoré majú na sklade, no naskladňovať nové od začiatku mesiaca už nie je môžné. Zákaz predaja nadväzuje na politiku EÚ v znižovaní emisií skleníkových plynov. Postupné vyraďovanie halogénových svietidiel ohlásila EÚ už v roku 2009. Aktuálny zákaz nadväzuje na koniec predaja halogénových reflektorov pred dvoma rokmi. Náhradou majú byť hlavne LED žiarovky, prípadne kompaktné žiarivky.

Dôvody zákazu

Dôvodom zákazu predaja halogénových žiaroviek je hlavne znižovanie produkcie skleníkových plynov. Halogény totiž spotrebujú približne päťkrát viac energie ako LED žiarovky. Úspora na energii sa teda odrazí na znížení produkcie skleníkových plynov pri jej výrobe.

Zákazom predaja predpokladá únia ročnú úsporu 48 TWh elektriny každý rok, čo približne zodpovedá celkovej ročnej spotrebe Portugalska. Ako sa vyjadrila pre CNN hovorkyňa Európskej komisie Anna-Kaisa Itkonen do roku 2025 toto rozhodnutie usporí 15.2 milióna ton oxidu uhličitého.

„Ide o ekvivalent emisií, ktoré vyprodukujú ročne približne 2 milióny ľudí. Ide o výrazný príspevok v boji proti klimatickej zmene,” uviedla pre CNN. Dodala, že to tiež povedie k redukcii dovozu ropy do únie približne na úrovni 75 miliónov barelov ročne.

Výhody LED žiaroviek

Okrem prínosu k zníženiu produkcie skleníkových plynov je výhodou LED žiaroviek niekoľkonásobne dlhšia životnosť. Aj pri vyššej nákupnej cene, tak v konečnom dôsledku ušetríte. Kým halogénová žiarovka vydrží približne 2000 hodín, teda pri využití približne tri hodiny denne to vychádza približne na dva roky, LED svieti až 25-tisíc hodín. Teda aj viac ako 20 rokov! V priebehu posledných rokov pritom došlo k výraznému poklesu cien LED žiaroviek, čo bolo v minulosti veľmi citlivým problémom ich masového využitia. Od roku 2010 ich cena poklesla približne o 75 percent. Únia predpokladá, že každá LED žiarovka ušetrí spotrebiteľom počas svojho života približne 115 eur, a teda zabezpečí návratnosť/ pokryje náklady za svoj nákup za menej ako rok.

Autor: Matej Šulc





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.