Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Šetrenie energiou aj v lete

Leto už klope na dvere a teploty pravidelne prekračujú tropických tridsať stupňov Celzia. Prichádza teda čas zamyslieť sa nad tým, ako zbytočne nemrhať energiou počas teplých mesiacov. Pre inšpiráciu sme vám pripravili niekoľko tipov.

Aj keď v porovnaní s letnými mesiacmi šetríte na vykurovaní, o to viac energie si vypýtajú spotrebiče určené na chladenie – hlavne klimatizácia a chladnička s mrazničkou. Počas teplých mesiacov totiž chladničky a mrazničky viac namŕzajú. Pritom už námraza s hrúbkou 1 cm môže zvýšiť spotrebu až o 75 percent. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že nárast spotreby elektrickej energie o 75 percent spôsobuje už trojmilimetrová námraza. A to už stojí za pozornosť! Pravidelná kontrola námrazy a odmrazovanie by práve preto v priebehu teplých mesiacov mala patriť medzi základnú údržbu v domácnosti.

Nepozerajte dlho do chladničky

Aby ste predišli nadmernému namŕzaniu dbajte aj na to, aby ste do chladničky ukladali len studené potraviny. Ak je to možné, chladničku s mrazničkou umiestnite čo najďalej od sporáka či trúby a dvierka nenechávajte zbytočne dlho otvorené. Obzvlášť dávajte pozor na to, či ste ich dobre zavreli.

Pomôcť v boji proti prílišnému namŕzaniu môže aj nastavenie teploty na 5 až 7 stupňov Celzia. Niektoré chladničky majú dokonca špeciálne označenie poličiek pre jednotlivé druhy potravín. Ich rešpektovanie tiež pomôže v boji s namŕzaním.

S klimatizáciou obozretne

Podobne ako vykurovanie v priebehu zimy patrí počas leta medzi najvýznamnejších žrútov elektriny leta klimatizácia. Ak chcete jej spotrebu aspoň trochu optimalizovať, držte sa niekoľkých jednoduchých pravidiel. Vetrajte šetrne – teda najprv vyvetrajte a až potom zapnite klimatizáciu. Práve súčasné vpúšťanie teplého vzduchu z vonkajšieho prostredia dá klimatizácii poriadne zabrať, čo znamená zbytočné vysokú spotrebu energie. Všeobecné pravidlo tiež hovorí, že rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by zo zdravotných dôvodov nemal presahovať 7 stupňov Celzia. Ak si toto pravidlo osvojíte, zabránite prílišnému „preklimatizovaniu“ miestností a okrem zdravia potešíte aj svoju peňaženku.

Klimatizáciu je tiež dobré vypnúť v čase, kedy sa v miestnosti nenachádzate. Avšak nevypínajte ju príliš často, pretože to spôsobí presne opačný efekt a spotreba sa zvýši. Nezabudnite ani na servis. Pravidelne kontrolujte kondenzačnú nádobu, chladiacu kvapalinu a čistite filter.

Využite zdroje z prírody
Medzi ďalšie spôsoby šetrenia patrí tiež sušenie na slnku namiesto v sušičke (sušenie na slnku je zadarmo a sušička patrí medzi energeticky náročné spotrebiče), používanie dažďovej vody (hlavne pre domy a na zavlažovanie v záhradách) a inštalácia vonkajších žalúzií. Ak ste boli počas leta na dovolenke v niektorej z juhoeurópskych krajín, určite ste si všimli, že priestory zatemnené vonkajšími vonkajšími žalúziami boli aj v horúcich dňoch príjemne chladné. Využívanie vonkajších žalúzií tak môže zabezpečiť úsporu na klimatizácii, či dokonca jej úplnú nepotrebnosť.

Autor: Matej Šulc





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.