Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Kvapkanie vody nás môže pripraviť o stovky eur ročne

Aj keď voda nepatrí medzi najvýraznejšie položky v domácom rozpočte, v prípade ak si nedáte pozor dokáže poriadne ukrojiť z vašich financií. A stovky eur tečú do kanála.

V tomto článku sa zameriame hlavne na úniky, ktoré si bežne nemusíme vôbec uvedomovať. Najčastejším takýmto príkladom mrhania vodou v domácnosti je pretekajúca toaleta. Neraz sa stane, že po spláchnutí toalety a naplnení zásobníka voda ďalej preteká zo zásobníka do záchodovej misy. Ak sa prietok vody na toalete nezastaví správne preteká ďalej približne 25 litrov vody za hodinu. Za jeden deň sa takto môže spotreba navýšiť až o 600 litrov. Ak by sa porucha neodstránila, za rok by pretieklo bez úžitku zhruba 220 m³ vody a ročná strata môže dosiahnuť až 500 eur.

Pomerne slušné peniaze dokážeme ušetriť aj vtedy, ak pravidelne kontrolujeme, či nám nekvapká z vodovodného kohútika. Nenápadné pomalé kvapkanie totiž za hodinu nakvapká v priemer eštyri litre vody. Ak je kvaknaie intenzívnejšie môže to byť aj trojnásobok. Za rok vieme jedným vodovodným kohútikom, ktorý sa nedá poriadne zastaviť odľahčiť našu peňaženku aj o 250 eur.

Príklady úniku vody:

Kvapkajúci kohútik 4 l/h

Silno kvapkajúci kohútik 12 l/h

Pretekajúca toaleta 25 l/h

Sebakontrola!

Inštalácia novej pákovej batérie namiesto klasických kohútikov môže usporiť nášmu rozočtu nielen pre odstránenie kvapkania, ale aj pre úsporu času počas ktorého nastavujeme správnu teplotu vody. Na pákovej batérii totiž máte predvolené približný pomer miešania teplej a studenej vody. Podobné je to aj pri batériách, kde si nastavujete kohútikom len tlak vody a jej teplotu.

Samozrejmosťou pri šetrení vody je sebakontrola, iba sami totiž dokážeme skontrolovať, či riady neumývame zbytočne dlho, alebo príliš často sa kúpeme namiesto sprchovania. Pri kúpeli totiž spotrebujeme minimálne trikrát toľko vody ako pri sprchovaní.

Detekcia úniku

Na pomoc prichádza inteligentné riešenie - detekcia nežiaduceho úniku vody, ktorá nás včas varuje. „Systém detekcie nežiaduceho úniku vody systematicky nahráva a analyzuje údaje o spotrebe vody v byte. Je dostatočne citlivý, aby pretekajúcu toaletu či kvapkajúcu vodovodnú batériu dokázal zachytiť,“ uviedla Jana Machková, riaditeľka spoločnosti Ista, ktorá detekčný systém na Slovensku dodáva.

„Varovanie o úniku vody je posielané až po vopred nastavenom čase, ktoré vylúči chybné užívateľské správanie, ako napr. nesprávne uzavretá vodovodná batéria. Pri normálnej spotrebe je správca budovy informovaný o stave prostredníctvom e-mailu dvakrát ročne," dodáva.

Autor: Matej Šulc





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.