Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Slnečné kolektory / solárne systémy

Slnko nám každý deň poskytuje neskutočné množstvo energie. Ideálny spôsob jeho využitia sú solárne kolektory premieňajúce túto energiu na teplo. V domácnosti sú solárne systémy využiteľné predovšetkým na prípravu teplej vody (ušetria asi 60% ročných nákladov) a/alebo ako podpora vykurovania (úspora sa pohybuje okolo 30% ročne). Aj napriek tomu, že lúče Slnka nemajú rovnakú intenzitu počas celého dňa či roka, slnečné kolektory (čiže panely) sú prakticky využiteľné na celom území Slovenska. Prirodzene, najlepšie výsledky dosahujú v oblastiach s väčším počtom slnečných dní. V každom prípade je nevyhnutné solárne systémy doplniť iným záložným zdrojom energie, keďže v hmlistom a zamračenom počasí je slnečného žiarenia menej a v noci vôbec. Najkritickejšia je samozrejme zima, kedy sú dni kratšie, oblačnejšie, avšak potreba vykurovania najväčšia. Na druhej strane Vám tiež kombinovaná zostava prostredníctvom regulácie zabezpečí bezobslužnú prevádzku.

Slnečné žiarenie na území Slovenskej republiky (kWh/m²)

Pokiaľ ide o účinnosť solárnych systémov, tak tie dokážu premeniť „iba“ 40 - 65% energie Slnka na teplo. Táto relatívne nízka účinnosť je spôsobená značným rozptylom slnečných lúčov dopadajúcich na Zem. Aj napriek tomu ide o energiu, za ktorú neplatíte, a teda je prevádzka ohľaduplná k Vašej peňaženke. Efektivitu solárnych systémov ešte zvyšuje ich kombinácia so zásobníkom teplej vody a nízkoenergetickým – podlahovým či stenovým - vykurovaním, keďže to vyžaduje nižšiu vstupnú teplotu. Pochopiteľne, v lete je slnečné žiarenie intenzívnejšie, a preto je ideálne využiť prebytky solárneho tepla napríklad na ohrev bazéna. Takisto sa oplatí investovať do kvalitnej solárnej kvapaliny s pracovným výkonom okolo 300 °C, keďže prehriatím sa znehodnocuje.

Navyše tento systém svojou prevádzkou nespôsobuje žiadnu ekologickú záťaž, lebo neemituje CO₂, spaliny ani žiadne iné škodliviny. Avšak rovnako ako väčšina iných systémov vykurovania či prípravy teplej vody aj solárny systém spotrebováva na činnosť obehového čerpadla určité množstvo elektrickej energie. Preto uhlíková stopa tohto systému závisí od paliva používaného na jej výrobu (jadro, uhlie, plyn, voda).


Čerpadlo

Nepopierateľnou výhodou energie zo Slnka je jej lokálny charakter, čím prispieva k znižovaniu našej závislosti na dovoze palív zo zahraničia, a teda aj k zvyšovaniu energetickej bezpečnosti Slovenska. Inštaláciou a servisom tiež podporujete zamestnanosť regiónu.

Najväčšie množstvo slnečného žiarenia je solárny kolektor schopný zachytiť, ak je umiestnený kolmo na dopadajúce lúče. To by si vyžadovalo meniť sklon prevádzky v závislosti od dennej a ročnej polohy Slnka. Kompromisom je teda celoročný uhol 45° a orientácia na južnú stranu. Najbežnejším miestom inštalácie slnečných panelov sú strechy budov, resp. iné nevyužité plochy. Samozrejme účinnosť systému sa znižuje blízkosťou tieniacich konštrukcií či situovaním v úzkych dolinách.

V dnešnej dobe nie je ľahké sa orientovať na trhu so slnečnými kolektormi, keďže ponuka je ohromná. Určite je dobré mať možnosť voľby, to však so sebou prináša zložitosť výberu. V roku 2003 preto Európska federácia pre solárny tepelný priemysel (ESTIF) a Európsky výbor pre normalizáciu (CEN) s podporou Európskej komisie zaviedli dobrovoľnú značku kvality Solar Keymark pre slnečné kolektory. Pri takto certifikovaných produktoch máte istotu kvality garantovanú pravidelným testovaním akreditovanou skúšobňou (na Slovensku je ňou Technický skúšobný ústav Piešťany, š.p.). Navyše, v čase udeľovania dotácií Ministerstvom hospodárstva SR, bola držba tejto značky jednou z vyžadovaných podmienok. Zoznam certifikovaných slnečných kolektorov oprávnených užívať značku Solar Keymark nájdete TU.


Plochý panel Trubicový vákuový panel

V zásade sú dostupné dva druhy slnečných kolektorov/panelov – ploché a trubicové vákuové. Na trhu sa vedú neustále polemiky o výhodnosti jedného alebo druhého typu. Vákuové trubicové panely dokážu absorbovať viac slnečných lúčov, keďže okrúhly tvar trubíc je na to lepšie uspôsobený. Ich výhodou je teda vyššia účinnosť. Ploché panely sú však odolnejšie proti mechanickému poškodeniu (krupobitie či primrznutý sneh). Navyše svojim tvarom sú skôr prispôsobené k tomu, aby sa z nich snehová pokrievka, brániaca slnečnému žiareniu, ľahšie zosunula.

Pokiaľ ide o ceny, tak solárnu zostavu pre 2 - 4 osoby na trhu nájdete už za 1500 EUR. K tomu však treba prirátať aj dodatočné náklady na dopravu, montáž, testovanie systému a servis. Niektorí predajcovia do ceny nezahrnú ani platbu za konštrukcie, solárne rozvody a teplonosnú kvapalinu. Konečná cena solárnych zostáv sa tak pohybuje medzi 4.000 - 5.000 Eur. Na druhej strane, tak ako v rokoch 2009 až 2011, aj koncom v druhej polovici roka 2015 by mali byť domácnostiam poskytnuté dotácie na kúpu solárnych systémov. V tomto smere si však treba uvedomiť, že nie každá kúpa solárneho kolektoru spĺňala požadované kritéria kvality. Viac o dotáciách nájdete TU.





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.