Aj v podnikaní existuje eco prístup. Dôkazom je Eco friendly hotel Dália
Je jedným z prvých ekologických hotelov na Slovensku a jediným na východe našej krajiny. Áno, reč je o hoteli Dália. Situovaný v tichej uličke v centre mesta Košice. Krásne prostredie, vynikajúce služby, milý personál a ekologický prístup. Práve tento hotel je príkladom spoločensky zodpovedného podnikania, vyznávajúceho a prezentujúceho hodnoty, na ktorých záleží. Byť ekologický a šetrný k životnému prostrediu je pre nich životnou filozofiou, na ktorej budujú. Prinášame Vám rozhovor s príjemnou dámou, ktorá je dušou tohto projektu a riaditeľkou hotela Dália – Ing. Dagmar Amrichová. Dúfame, že sa inšpirujete hotelom Dália a tento ekologický prístup si osvojíte v rámci Vášho každodenného života ako aj podnikania.
1. Na úvod nám prosím predstavte Váš hotel a povedzte nám niečo o Vašej „eco“ ceste?
Hotel Dália patrí k najdlhšie fungujúcim eco hotelom na Slovensku a je jediným na východe našej krajiny. To, že vo svojom názve nosíme „eco“ je dôkazom tvrdej práce a snahy o ekologický prístup. V roku 2011 nám bola prvýkrát udelená environmentálna značka EU Ecolabel Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP). Proces tejto certifikácie bol pomerne náročný a trval skoro dva roky. Táto značka sa udeľuje na obdobie jedného roka. Podarilo sa nám ju obhájiť už šesťkrát, čo vo vzťahu ku množstvu náročných kritérií, ktoré je treba splniť, považujeme za úspech. Touto cestou by som sa rada poďakovala SAŽP za spoluprácu. V súčasnosti máme v našom hoteli k dispozícií 37 izieb, reštauráciu, konferenčnú miestnosť pre 120 hostí, kaviareň s prechodom na letnú terasu a 3 štýlové salóniky. Tak v súkromí, ako aj pri podnikaní nám záleží na našom životnom prostredí, a preto sa túto filozofiu snažíme 100 % aplikovať, hoci 100 % nie sme. J
2. Ako to celé začalo, aká bola Vaša motivácia?
V roku 2009 - 2010 sme rekonštruovali hotel a rozširovali hotelové kapacity. V súvislosti s tým sme začali premýšľať nad ekologickejším a šetrnejším spôsobom podnikania. Mnohé veci ako napríklad separácia odpadu a kompostovanie sme už praktizovali. Stretla som sa s tým v zahraničí, v čase keď to na Slovensku ešte nebolo zaužívané. Keďže sme separovali doma, automaticky sme to preniesli aj do podnikania. Začali sme však hľadať aj ďalšie spôsoby ako ušetriť energie a správať sa celkovo ekologicky. Najprv sme namontovali solárne panely, ktoré slúžia na ohrev vody a hlavne v letných mesiacoch je veľmi viditeľný ich prínos. Ďalej sme urobili opatrenia ohľadom prietokov vody. Prietok vody sme znížili na 5 litrov/min, čo je úsporné a pre užívateľa stále komfortné. Na toaletách sa používajú dva typy splachovania (3 litre, 6 litrov). Čo sa týka elektriny, začali sme so senzormi a postupne sme kúpili úsporné žiarivky, ktoré následne nahradili LED žiarovky. Kancelársky aj toaletný papier používame iba recyklovaný a hostia majú na izbách k dispozícií ECO kozmetiku netestovanú na zvieratách. Na chodbách hotela sa nachádzajú nádoby na separáciu odpadu, vďaka čomu motivujeme k recyklovaniu aj našich návštevníkov. V areáli hotela máme nabíjaciu stanicu na elektromobil, takže si ho môžu návštevníci v prípade potreby dobiť. Pre účely hotela si plánujeme zakúpiť aj vlastný elektromobil, predovšetkým pre potreby vybavovania záležitosti v rámci mesta.
3. Aká je reakcia návštevníkov?
Reakcie ľudí sú rôzne. Stretávame sa s veľmi pozitívnymi ohlasmi zo strany zahraničných návštevníkov. Čo sa týka domácej klientely, tam sú reakcie rôznorodé, niektorí hostia to považujú z našej strany iba za marketing, aj napriek tomu, že vidia ako fungujeme a aké opatrenia sme urobili. Ak to však zhodnotím v globále, je to fajn a stále sa to zlepšuje, aj čo sa týka domácich hostí, niektorí sa k nám pravidelne vracajú aj práve vďaka nášmu ekologickému zameraniu.
4. V čom vidíte pridanú hodnotu Vášho hotela?
Naším podnikaním a eco prístupom sa snažíme motivovať našich zamestnancov a taktiež klientov. Paradoxne byť „eco“ je finančne dosť náročné, avšak považujeme to za správnu a zmysluplnú vec vo vzťahu k zachovaniu planéty v stave udržateľnom aj pre ďalšie generácie. Keďže nám záleží na životnom prostredí, v našom podnikaní spájame príjemné s užitočným a snažíme sa o neustálu osvetu. Veľmi pozitívnou spätnou väzbou sú aj reakcie zamestnancov, ktorí tieto návyky prenášajú z práce do svojich domovov. Ďalej je pre nás veľmi dôležitý kontakt so zákazníkom a jeho spokojnosť, preto sme mu neustále k dispozícií počas návštevy nášho zariadenia.
5. Podporujete lokálne výrobky a suroviny?
Samozrejme, keďže vieme, čo je uhlíková stopa, podporujeme lokálne výrobky a suroviny. Nakupujeme, resp. dodávateľov máme z blízkeho okolia, počnúc potravinami, ovocím, zeleninou, mäsom, minerálkami, vínom. V našom hoteli nepoužívame plasty na jedno použitie, napr. v podobe malých džemov, medu, masla. Jogurty a minerálky sú k dispozícií iba v sklenenej fľaši, celý hotel je nefajčiarsky a dokonca si u nás nezakúpite ani cigarety. Podporou lokálnych výrobkov podporujeme lokálnych podnikateľov a teda aj zamestnanosť, čo považujeme tiež na pridanú hodnotu.
6. Aké opatrenia sa chystáte realizovať v budúcnosti?
Plánujeme napr. inštalovať kondenzačné kotle, ktoré sú oproti klasickým efektívnejšie, keďže dokážu zužitkovať aj teplo splodín, spotrebujú menej zemného plynu, čo šetrí životné prostredie, aj financie. Doba sa vyvíja, takže určite nechceme zaspať na vavrínoch, sme otvorení novým možnostiam aj technológiám. Chystáme aj ďalšiu novinku pre našich hostí, ale to si zatiaľ nechám pre seba. J
7. Aké aktivity podporujete?
Zapájame sa do projektu Hodina Zeme, organizujeme Eco raňajky, Biodegustačné večere, participovali sme na festivale filmov o životnom prostredí ENVIROFILM, v predvianočnom období organizujeme workshopy na prípravy ozdôb z prírodných materiálov. Taktiež aj v areáli hotela používame staré predmety ako napr.: bicykel, čižmy na dekoráciu, máme aj malú záhradku s bylinkami a zeleninou a tiež vtáčie búdky. Organizujeme aj GreenMeetings/Zelené konferencie, na ktorých účastníci dostávajú balíčky s eco predmetmi – blok, pero, ceruzka. Ponúkaný catering ako aj celé stravovanie v našom hoteli sa snažíme udržať v zdravej rovine.
8. Ak by ste stáli ešte raz pred rozhodnutím ísť do toho, ako by ste sa rozhodli?
Aj keď to bola a stále je náročná cesta, verím tomu, že s celým tímom nášho hotela robíme správnu vec. Takže určite by sme šli do tohto eco konceptu. J
9. Čo by ste na záver odkázali naším čitateľom?
Aby každý začal sám od seba, pretože celé je to o nás ľuďoch a o našom myslení. Skúsme zmeniť svoje vnímanie a uvedomiť si, aké dôležité je to, v akom prostredí žijeme. Nebuďme egoistickí, vystúpme z komfortnej zóny a myslime aj na ďalšie generácie, aby nám v budúcnosti niečo nevyčítali. Biznis to nie sú iba peniaze, ale aj spoločenská zodpovednosť a empatia. A samozrejme všetkým prajem úspešný a ekologickejší rok 2017! J Tešíme sa na Vás v hoteli Dália v Košiciach.
Pamätajte byť „eko“ znamená myslieť „eko“ a správať sa sa „eko“. Tento koncept Vám už tri roky prezentujeme na podujatí Dni energie na Slovensku. Tešíme sa na Vás aj tejto rok.
© Autorské práva vyhradené