Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Američania a Číňania sa už dohodli

V hlavnom meste Francúzska sa v decembri 2015 očakáva prijatie ambicióznej medzinárodnej dohody limitujúcej globálne otepľovanie, čím by sa poskytla nádej pre nasledujúce generácie na život v prijateľných podmienkach. O tom, že momentum skutočne existuje nemožno pochybovať, keďže významní hráči ako EÚ, USA aj Čína už svoje klimatické príspevky predstavili.

Na októbrovom samite Európskej rady prijali predstavitelia 28 členských štátov cieľ znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 40% oproti roku 1990. Následne USA a Čína vydali spoločné vyhlásenie, kde Američania prezentovali svoj zámer redukovať emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 24% - 26% oproti roku 2005 a Číňania dosiahnuť maximum svojich emisií okolo roku 2030. Ich dohoda je mimoriadne dôležitá, veď v rebríčku najväčších svetových emitentov dlhodobo obsadzujú prvé dve priečky. Avšak ambicióznosť týchto zámerov je spochybnená. USA totiž ešte v rámci Kodanského akordu v 2010 prezentovali úmysel dosiahnuť do roku 2030 až 43% zníženie emisií, zatiaľ čo Čína by vraj mohla vrchol svojich emisií docieliť ešte okolo roku 2025.

Medzi významné kroky svetového spoločenstva určite patrí aj kapitalizácia Zeleného klimatického fondu, ktorý má finančne prispieť k (i) adaptácii najzraniteľnejších krajín na už existujúce zmeny klímy, (ii) zmierňovaniu jej budúcich dopadov a (iii) spomaleniu odlesňovania. Prvotný cieľ – vyzbieranie 10 miliárd dolárov na jeho rozbeh je už takmer dosiahnutý. Aj vďaka darcovskej konferencii v Berlíne (20. november 2014) doň prispelo už 22 krajín sumou 9,7 miliárd dolárov. Medzi najväčších donorov sa radia USA, Japonsko, Nemecko, Francúzsko či Švédsko. Symbolicky sa pridali aj krajiny ako Mexiko, ČR alebo Monako.

Toto ukazuje, že krajiny sú rozhodnuté vybudovať dôveru a poskytnúť financie, ktoré budú rozvojové krajiny potrebovať k dekarbonizácii svojich ekonomík a posilneniu ich odolnosti.“ Christiana Figueres, šéfka sekretariátu OSN pre Rámcovú dohodu o klimatických zmenách (UNFCCC)

Treba pevne veriť, že naši lídri už svoju historickú šancu nepustia z rúk a postupnými krokmi sa v Paríži 2015 skutočne dopracujeme k nádejnej dohode o klimatických zmenách.

Jozef Badida
analytik portálu energieprevas.sk

Viac informácii o ceste ľudstva ku klimatickej dohode nájdete TU.

Skrátená verzia článku bola dňa 30.11.2014 uverejnená v TASR pod názvom Konferencia OSN o klíme by mala byť lakmusom nálad svetových lídrov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ.



Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.