Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na reportáže

Bratislavský autosalón 2014

Automobilka Tesla Motors si pomaly, ale isto získava svojich prvých fanúšikov aj na Slovensku. Tento luxusný elektromobil (model S) patrí jednému z piatich majiteľov brázdiacich cesty po Slovensku. Málo? Samozrejme sa to nedá porovnať s takmer 1500 kusmi predanými v Nórsku v marci 2014, ale „základná výbava“ okolo 65.000 EUR s DPH ešte asi dlho bežnému Slovákovi, hoci aj s ekologickým cítením, dostupná nebude. Dojazd tohto elektromobilu je okolo 400 km.

Pridávame aj bonusové fotografie tohto modelu S priamo z terénu (Monako).




Plynárenská spoločnosť VEMEX ENERGO návštevníkom ukázala Volkswagen Passat s kombináciou CNG a benzínového pohonu a takisto domácu plničku na zemný plyn, ktorú je možné bez väčších komplikácií napojiť k svojmu odbernému miestu bez potreby rozširovania plynovej prípojky. Jej kúpa Vás vyjde na 3.000 EUR s DPH. Výkonovo vyššie plničky, určené predovšetkým pre priemysel, sa pohybujú v rozmedzí 5.000 – 10.000 EUR s DPH.

Ako bonus pridávame aj fotografiu vozidla Volkswagen up! poháňaného CNG a benzínom odfoteného na veľtrhu CONECO – RACIOENERGIE.




Videli ste už zelené, EKO Porsche? Spoločnosť Greenway Operator a absolventi Strojníckej fakulty STU, v rámci projektu El Hurricane, prerobili Porsche 911, známe aj zo seriálu Californication, keď spaľovací motor vymenili za elektrický. Aké je jeho zrýchlenie z 0 na 100 km/h? Neuveriteľných 3,5 sekundy.




Automobilka Volkswagen predstavila e-up!, pochádzajúci z jej bratislavského závodu. Tento elektromobil sa predáva v základnej výbave za 23.420 EUR s DPH. Dojazd je okolo 150 km. Prostredníctvom elektrickej zásuvky u Vás doma ho nabijete za 6-9 hodín, na rýchlonabíjacej stanici za 30 minút. Všimnite si, že elektromobily už majú len 2 pedále - brzdový a plynový. Dokonca plánovaný e-Golf bude disponovať len jedným plynovým pedálom slúžiacim aj na brzdenie.




Automobilka Nissan predviedla svoj elektromobil Leaf, ktorého cena je 28.780 EUR s DPH. Dojazd tohto automobilu je okolo 200 km, v prípade vykurovania či použitia klimatizácie sa dostávame na úroveň asi 120 km. Tak ako v iných elektromobiloch, jazda sa podobá na jazdu vozidlom s automatickou prevodovkou. Tento model dokonca nemá ani riadiacu páku, ale len konzolu voliča jazdných režimov. Medzi najväčšie prednosti elektromobilov určite patrí ich tichá prevádzka.





Opel Ampera sa radí medzi tzv. sériové hybridy. Prvých 60 km jazdí na elektrickú energiu naakumulovanú v batérii a následne, resp. pri vyšších rýchlostiach sa aktivuje generátor. Benzínový motor slúži na pohon tak elektromotora ako aj palubného generátora. Cena sa začína na 39.990 EUR s DPH, avšak spotreba benzínu je len 1,2l na 100 km.





Automobilka Toyota ponúka Yaris hybrid, ktorá elektromotor využíva ako asistenciu spaľovacieho motora. Batérie sa počas jazdy dobíjajú, a preto pomáhajú znižovať spotrebu benzínu. Cena štandardnej výbavy modelu Active je 15.990 EUR a modelu S-Edition 17.390 EUR (v oboch prípadoch s DPH). Ich optimálna spotreba sa pohybuje medzi 3,5-3,8l/100 km.




Ďalším z radu hybridov sa na autosalóne predstavil Peugeot 508 RHX, ktorý kombinuje dieselový spaľovací motor a elektromotor. Cena základnej výbavy je 44.300 EUR s DPH. Jeho spotreba dosahuje za optimálnych podmienok 4,1l na 100 km.




Ako bonus pridávame aj elektrický skúter AKUMOTO 600.





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.