Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Ako ochrániť elektrospotrebiče pred bleskami

Letná búrka – pre niekoho príjemné osvieženie v horúcich letných dňoch, pre ďalších stopka pri opaľovaní, či hrozba pre dobre rastúcu záhradku. Netreba však zabúdať, že blesky sú veľmi silným elektrostatickým výbojom, ktorý môže poškodiť vaše elektrospotrebiče, rozvody, či počítačové siete. Aby ste predišli zbytočnému riziku odpálenia elektrospotrebičov a finančným nákladom na kúpu nových poradíme vám niekoľko užitočných tipov.

Vypnutie zo zásuvky

Najrýchlejším spôsobom ako ochránite svoje elektrospotrebiče pred bleskami ešte dnes, je vytiahnuť ich z elektrickej siete. Mnoho ľudí si myslí, že stačí zariadenia vypnúť, no nie je to pravda. Pred odchodom na letnú dovolenku, či pri odchode z domu v čase zvýšeného rizika búrok sa preto uistite, že káble nie sú pripojené do zásuviek. Navyše, výboj z blesku môže zasiahnuť aj televíznu anténu či telefónnu linku. Počas búrky preto vytiahnite aj ich a v žiadnom prípade netelefonujte.

Mýtom tiež je, že pred bleskami zachráni spotrebiče bleskozvod a zo zásuviek ich vyťahovať netreba. No nie je to pravda. Pri bleskozvodoch navyše nezabúdajte na pravidelné revízie v päťročných intervaloch a po zásahu bleskom. Revízie sú okrem vašej bezpečnosti dôležité aj pre bezproblémové vyplatenie poistného plnenia v prípade škôd.

Prepäťová ochrana

Druhým a sofistikovanejším spôsobom ochrany pred vypálením je inštalácia prepäťovej ochrany. Ide o sústavu zariadení, ktoré v prípade špičky znižujú napätie a do spotrebičov ho púšťajú len únosné množstvo. Delí sa na tri stupne. Prvý je v hlavnom rozvádzači, druhý býva inštalovaný v podružných rozvádzačoch v dome a tretím je ochrana inštalovaná priamo v miestach, kde zapájate vaše spotrebiče – teda v predlžovačkách, či zásuvkách.

Poistenie

Pre pokojný spánok počas búrok nezabudnite na poistenie. Pri jeho uzatvorení si však dávajte pozor na čo presne sa vzťahuje. Poisťovne totiž rozlišujú medzi priamym a nepriamym úderom blesku. Kým priamy znamená, že blesk bezprostredne prešiel cez vec, nepriamy je poškodenie alebo zničenie predmetov prepätím spôsobeným napäťovou špičkou v elektrickej sieti. Poisťovňa potom poškodenie odpálených spotrebičov preplatí len v prípade, že ste pripoistení aj pre prípad nepriameho úderu blesku. Aj keď dnes už poisťovne často ponúkajú poistenia nehnuteľností aj s týmto pripoistením, obozretnosť neuškodí.

Autor: Matej Šulc





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.