Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam komentárov

Ceny plynu závisia od rusko-ukrajinského konfliktu

Určite aj ceny zemného plynu zásadným spôsobom ovplyvňujú výdavky firiem ako aj domácností, keďže táto komodita je na Slovensku významne využívaná či už v priemysle alebo na vykurovanie. Pri koncových cenách zemného plynu je situácia odlišná ako pri elektrickej energii. Na jednej strane odpadávajú poplatky spojené s fyzikálnymi vlastnosťami elektriny (nemožnosť jej uskladnenia, značné straty v sústave), no z druhej strany ich určenie je menej transparentné, keďže väčšinu plynu odoberáme od dominantného ruského dodávateľa. V zásade aj koncovú cenu zemného plynu možno rozdeliť na (i) cenu za komoditu, ktorá je pre domácnosti a malé podniky stanovená regulačným úradom a (ii) regulované položky za distribúciu, prepravu a dodávku.

Pre málo likvidný slovenský trh sú rozhodujúce ceny na rakúskej plynárenskej burze (CEGH) a energetickej burze v nemeckom Lipsku (EEX). Práve lipský produkt NCG – Natural Gas Year Future Cal-15 je zároveň východiskovým parametrom pre určenie regulovaných cien v SR. Cena začínala v januári 2014 na 26,45 EUR/MWh a postupne klesala až k aprílovým 23,50 EUR/MWh, keďže po miernej zime je plynu v Európe dostatok. Následne rusko-ukrajinské plynové nezhody opätovne podporili rast ceny, ktorá sa v období medzi aprílom až októbrom pohybuje medzi 23,50 - 25,50 EUR/MWh. Negatívny dosah na ceny plynu určite majú aj reverzné toky na Ukrajinu a krátenie ruských dodávok do Európy. Avšak za rozhodujúce obdobie pre určenie regulovaných cien na nasledujúci rok, čiže prvých 9 mesiacov roku 2014, cena spomenutého produktu oproti roku 2013 poklesla.

Vývoj ceny zemného plynu (produkt NCG – Natural Gas Year Future Cal-15), zdroj: Lipská energetická burza - EEX

Treba ale priznať, že trhová cena má len 30% vplyv pri stanovení ceny pre regulované subjekty na Slovensku, zvyšných 70% pripadá na dlhodobý kontrakt SPP s ruským Gazpromom. Renegociačné rokovania sa len začali a je ťažké predpovedať ich výsledok. K pozitívnemu rezultátu by mohol prispieť už spomínaný pokles trhových cien plynu, ktorého pozícia v Európe pri produkcii elektriny nie je konkurencieschopná. Aj cena ropy v posledných mesiacoch klesá, dokonca pokorila magických 100 USD za barel, no jej ďalší vývoj je neistý predovšetkým s ohľadom na boje v Líbyi a Iraku. Na druhej strane prípadné zastavenie dodávok plynu z Ruska by jeho cenu priam vystrelilo nahor, veď počas chladných marcových dní minulého roku, zvýšený dopyt znamenal až 50% nárast ceny. Negatívny dopad na naše ceny plynu bude mať aj oslabenie eura voči americkému dolára, za ktorý túto komoditu od Rusov nakupujeme.

Jozef Badida
analytik portálu energieprevas.sk

Prvá časť - Lacnejšia elektrická energia v roku 2015?

Ide o prvú časť analýzy cien uverejnenej v Hospodárskych novinách dňa 17.09.2014 pod názvom „Elektrina zlacnie, problém sú poplatky“

Autorské práva vyhradené







Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.