Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Vykurovanie a ohrev vody

Pre vykurovanie a ohrev teplej vody je žiaduce vybrať správne nadimenzovaný zdroj vykurovania. Aby bola v maximálnej možnej miere využitá účinnosť vykurovacieho telesa, mal by sa zužitkovať celý rozsah jeho výkonu. Častokrát sa stáva, že zákazník si zvolí kotol alebo iný zdroj vykurovania s vyšším výkonom ako reálne potrebuje, aby pokryl aj extrémne mrazy. Následne kotol nie je po väčšinu vykurovacej sezóny adekvátne využívaný, čo má negatívny dosah na jeho efektivitu a životnosť.

V dnešnej dobe sú k dispozícii vykurovacie telesá s modernou reguláciou výkonu, ktoré ekonomicky, ale aj ekologicky riadia ich prevádzku. Navyše je úplne bežné a zároveň aj bezpečnejšie mať k dispozícii aspoň dva zdroje tepla, preto vôbec nie je potrebné ani vhodné primárny zdroj predimenzovať – môže dôjsť k jeho skoršiemu opotrebovaniu a ani palivo nie je dostatočne využité. Tiež sa oplatí investovať do vykurovacieho telesa s vyššou účinnosťou, čo sa neskôr prejaví na nižšej spotrebe paliva.


Regulačná jednotka

Kalkulačka:

Vypočítajte si orientačný výkon vykurovacieho telesa podľa Vašich individuálnych potrieb:

Tiež je dôležité si uvedomiť, že nezateplený domtepelné straty asi o 1/5 vyššie ako ten zateplený, čo sa určite prejaví na finálnej spotrebe. Preto je zbytočne drahé kupovať výkonné zdroje pri následne vysokých stratách tepla. Pre komfortnejšie, ale aj lacnejšie vykurovanie a prípravu teplej vody je určite výhodnejšie s vykurovacím telesom kupovať aj zásobník ako uprednostniť systém neustálej cirkulácie teplej vody. Akumulačná nádrž umožní vykurovacej jednotke pracovať na maximálny výkon prispievajúc tak k vysoko účinnej spotrebe paliva a k jeho dlhšej životnosti. Pre čo najnižšie straty tepla je žiaduce umiestniť zásobník čím bližšie k miestu spotreby. Na druhej strane pri permanentnej cirkulácii teplej vody je nevyhnutný neustály ohrev vody, ktorý má nepriaznivý dopad na naše peňaženky. Bežný prietokový systém, znamenajúci chvíľkový vysoký príkon, sa zasa oplatí pri požiadavkách na menšie objemy teplej vody, napr. pri varení či umývaní rúk.


Akumulačná nádrž (zásobník) Elektrický bojler

Možností vykurovania a prípravy teplej vody je samozrejme viacero. Uvažovať môžete o klasike – plynové kotly či kotly na drevo alebo alternatívnych zdrojoch tepla – tepelné čerpadlá či solárne kolektory. Pred kúpou vykurovacieho telesa treba mať na pamäti, že najdrahšou položkou sa nakoniec môže stať cena paliva, ktorá už po niekoľkoročnom používaní môže prevýšiť prvotnú investíciu. V nasledujúcich pasážach si Vám dovolíme predstaviť jednotlivé zdroje tepla a súvisiace vykurovacie jednotky.


Plynový kotol Kachle Kotol na pelety



Solárne panely

Takisto si Vás dovolíme upozorniť na pravidelnú revíziu kotlov, ktorá je povinnosťou, ale aj príležitosťou ako ušetriť. Pre tých, čo žijú v bytových domoch bude určite zaujímavá informácia o tom, kedy sa začína a končí vykurovacia sezóna.



Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.